Yeni bir eğitim döneminin başlangıcındayız. Karşılaşabileceğimiz problemlerden biriside Okul Fobisi. Okula yeni başlayan öğrencilerde daha sık yaşanabilen bir problem dislektik çocuklarda da yaşanabilmekte.Okul fobisi, kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul fobisi olan çocuklar, okula olan isteksizliklerini tipik bir biçimde bedensel yakınmalarıyla dile getiren, böylelikle evde kalabilmek için anne babalarını ikna etmeye çalışan çocuklardır.
Çocuğun alışılagelmiş ev ortamından ayrılıp değişik bir dünyanın kapısını aralayacak olan çocuklarımız ise kişiliklerine, beklentilerine göre değişik tepkiler gösterebilirler. Dislektik çocukların kafalarındaki dünyanın dışına çıkış diyebileceğimiz okul ortamına giriş kolay olmayacaktır.
Öğretmeni ile görüşerek yanına cep telefonu bırakılabilir. Daha sonraları öğretmenin cep telefonunu kullanabileceği söylenilebilir.
Çocuk Okula gitmek istemez, zorlanınca faklı tepkiler gösterir. Bu durum okula gidişin ilk günlerinde ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir.
Okul Fobisinin Ön Belirtileri:
Baş ağrıları,
Karın ağrıları, bulantı-kusma hissi,
İştahsızlık, keyifsizlik,
Uyku düzeninde bozukluklar,
Okul sorumluluklarının yerine getirilmesinde aksamalar.
Bu saydığımız belirtiler özellikle sabahları ve okul saatlerinde ortaya çıkar ve yoğunlaşır. Bu tabloyu iyi değerlendiremeyen anne-baba ve öğretmenler, hatalı davranışlarıyla çocuğun korkusunu daha da pekiştirebilirler.
Okul Fobisi Karşısında Neler Yapılabilir?
İlk olarak çocuğu anlayışla karşılamalı; kızmak, öfkelenmek, dayak atmak sorunu daha da kötüye götürebilir.
Çocuğu ko¬lundan tutup zorla okula götürmek çözüm değildir.
Çocuğu Suçlamadan, ona değer vererek, onu dinleyerek soruna neden olan faktörleri bulmak, çözüm için ilk adım olmalıdır. Sakin bir ortama (kantin,pastane gibi) götürüp ona değer verdiğimizi hissettirecek birşeyler yedirerek bu konu izah edilebilir.
Çocuğa bu korkunun birçok çocukta oalbileceği ve zamanla geçeceği vurgulanmalı, ona güven verilmelidir.
Öğretmeniyle işbirliği sağlanmalıdır. Müdür yardımcısı ile tanıştırılabilir ve bir sıkıntısı olursa onun yanına gelip yardım isteyebileceği güveni sağlanabilir.
Çocuğun güven duyduğu insanla okula gitmesi teşvik edil¬melidir.
ilk günlerde okulun bahçesine, sonra okul içine, daha sonra sınıfa götürülmeli. Böylelikle adım adım çocuğu tekrar okulla buluşturmak, korkusunu yok etmesine yardımcı olacaktır.
NOT: Okul fobisi dislektikler için ilerleyen zamanlarda da görülmekte. Bunun bazı sebepleri; ödevi yapamama-yetiştirememe, sınıfta mahcup olabileceği hissi, çapım tablosunu ezberleyememe, öğretmenin kendisini uyaracağı korkusu vs…